ICONS-BG :: Онлайн магазин и галерия за рисувани икони

ICONS-BG.COM е създаден през 2008 година и е един от първите в България онлайн магазини за рисувани православни икони.

За кратко през 2010 г. откриваме и специализирана галерия за икони в София. След това започва активното ни сътрудничество с галерия "Париж".  Сайтът и онлайн каталозите за поръчка на икони се развиват и обновят, но винаги предлагат само ръчно рисувани икони от български автори. През годините сме организирали различни иконографски изложби, както в галерия "Париж", така и в чужбина.

ikoni-bg-magazin-galeria-za-ikoni-v-sofia

Снимка от откриването на нашата първа галерия за икони' 2010 г.

 

Днес, този онлайн магазин за православни икони (www.icons-bg.com) се управлява от фирма  "Арт Онлайн" ЕООД. Фирма с основен фокус върху разпространението на културно съдържание (Sofia Art Galleries) и онлайн търговията с различни произведения на изкуството (Art-Online.BG). Съществена е подкрепата и партньорството ни със столичната галерия "Париж", намираща се в центъра на град София - на улица "Цар Самуил" 47.

Именно в галерията могат да се разгледат всички  налични икони, както и да се извърши консултация относно изработката на рисувана икона по индивидуална поръчка. В зависимост от нейната специфика ще Ви предложим и  най-подходящият за изпълнението художник.

icons-bg.com-logo
Rachno risuvana pravoslavna ikona - osnovni protsesi

Защо клиентите избират нас?

ICONS-BG.COM  е създаден през 2008 г. и е от първите в България онлайн магазини за рисувани икони.  Днес сме едни от малкото, които предлагат изцяло рисувани икони от различни български зографи.  Нашите иконописци са професионалисти с академично образование и дългогодишен опит. Сред тях и екипа ни има дипломирани богослови.

1. НАДЕЖДНОСТ И  ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ

Над 25 години предлагаме рисувани икони от български автори – професионални иконописци и реставратори. Реализирали сме множество специални поръчки за България и чужбина, както и изложби на български икони. Дългогодишното ни партньорство със столичната галерия „Париж“ допринася допълнително за удовлетворението на нашите клиенти.

2. КАЧЕСТВО И ЦЕНА

Стремим се да поддържаме максимално добър баланс между качеството и цената на предлаганите икони. Работата ни с различни български иконописци създава както разнообразие, така и вътрешна конкуренция и оптимизиране на цените. Така клиентите ни получават отлично качество във всеки ценови диапазон. 

3. КОРЕКТНОСТ

Ние няма да скрием нищо от Вас. Когато казваме, че предлагаме рисувани икони – това означава, че те са изцяло такива.  Защо е необходимо това уточнение?

Защото напоследък все по-масово се подменя смисълът на израза „Рисувани икони“. Въвеждат се допълнителни пояснения като: „100 % ръчна изработка“, „ръчно дорисуване“, “ 100% ръчно лепене на златото“ и др. ,  които с лекота могат да заблудят всеки. Чрез акцентиране върху  тази „100% ръчна изработка“ се прикрива факта, че в основата на тези икони е някаква манифактурна технология – принтирано  изображение, което се залепя върху дърво, отливки на релефни икони по калъп, които имитират дърворезба и други. Наистина, навсякъде се извършва някаква ръчна доработка – ръчно нанасяне на щрихи с боя, лепене на златно фолио, лакиране и други манипулации. Но най-трудното е да нарисуваш иконата, а не да залепиш върху дърво отпечатаното изображение, да го оцветиш и да го лакираш.
Проблемът е и в това, че тези серийно произвеждани икони се поставят на еднаква основа с изцяло рисуваните от българските художници. Като цена също!
И това според нас е некоректно както към клиентите, така и към всеки художник  следващ честно традициите на класическата иконопис.