magazin za risuvani ikoni- sofia

Какво е полезно да знаете за рисуваните иконите, които предлагаме ?

 
1. Всички икони от каталозите са 100% ръчно рисувани по класическа технология и следват известни образци от църквите и музеите на България и останалите Православни страни. Иконографите, които представяме пред вас са професионалисти, рисуващи икони от 15-20 години.

2. Изработката на една икона отнема технологично време – подготовка на дъска, грундиране, изсъхване на грунда и шлайфане, полагане на основните линии на рисунката, залепване на златен варак, изписване на иконата, лакиране – с шел лак и запечатващ лак.
Поради бавния и 100% ръчен процес на рисуване и изработка е невъзможно авторите да поддържат в наличност много свои модели икони.

 

 
3. Повечето добри иконописци(професионалисти), каквито представяме пред вас, са се доказали през годините и имат многобройни клиенти. Затова работят предимно по поръчка, а ние се стремим максимално добре да балансираме техния график на работа.

 

4. Затова и не търсете икона в последния момент – особено, ако е на по-малко „популярен“ светец. В наличност, се поддържат предимно икони на Света Богородица и Христос, Свети Мина, Свети Йоан Рилски, Свети Георги, Свети Никола. 
Оставете си достатъчно време (поне две седмици) да разгледате, проучите и поръчате икона от автор, чиито икони харесвате.

 

5. Не се притеснявайте, че ще поръчате икона по снимка (без да сте я видели).
От една страна снимките в каталозите дават много добра представа за очакваното, а от друга-  когато получите иконата, тя винаги е по-хубава „на живо“.

 

6. Ако търсената от Вас икона липсва в каталозите – не е проблем да намерим подходящо изображение, което да обсъдим с Вас и художника, който ще изпълни поръчката. Някой художници се нуждаят от 7-10 дни, а други около 20 дни за рисуване на икона в размер до А4-формат.

 

7. Стремим се да поддържаме най-добрия баланс между цена и качество на изработка (ниво и стил на рисунъка) на иконата.
Цената на една икона не зависи само от нейния размер, а също от автора, неговия начин на работа и сложността на иконата.
Имаме качествени миниатюри от 50 лева, икони в среден формат (20/15 см, 24/18см и 25/20 см) от 120 до 180 лева, формат А4 (30/20 см) – около 200 лева, както и по-скъпи авторски икони или такива с посребрен обков.
Рисувани икони - различни размери на дъската

Рисувани православни икони – сравнение на някои от стандартните размери.

 

 

8.  Дългогодишният ни опит на галеристи ще Ви осигури обслужване, от което да сте доволни 🙂